Вторник,

Шефът на лекарския съюз: Болниците са препълнени

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Шефът на лекарския съюз: Болниците са препълнени
A
A
A

„Че ще стигнем дотук беше ясно, като гледаме Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването“, заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в интервю за бТВ по повод на втория случай на смърт на пациент с коронавирус заради липса на място в болниците в София.

„Ако влезем в болниците, ще видим, че не се касае за хаос, а те наистина са препълнени. Колегите в COVID отделенията са затрупани с болни и работят“, каза Маджаров.

Екипът на Бърза помощ решава дали даден пациент трябва да бъде хоспитализиран. Болниците нямат право да отказват прием на пациенти, заяви председателят на Българския лекарски съюз и допълни, че лекарите са положили хипократова клетва.

„Всяка болница има кислород  и пациентът най-малкото трябва да се постави на апарата. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме. Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност“, смята Маджаров.

Според председателя на БЛС трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ. Той подкрепя създаването на триажни отделения пред болниците, защото е важно пациентите на първо място да бъдат прегледани.

БЛС подкрепя използването на бързи антигенни тестове, които да се ползват и при джипитата и в Бърза помощ, заяви Маджаров и отбеляза, че в САЩ техните резултатите се признават за окончателни и се вкарват в системата, но в Европа не е така.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички