Ще сложат ли властта под карантина? Ето кой ще вади горещия картоф

Казусът повдига въпроса дали хората от властта са като всички простосмъртни или имат по-специални права

Ще сложат ли властта под карантина? Ето кой ще вади горещия картоф | StandartNews.com

Ще сложат ли под карантина всички участници в КСНС заради позитивния шеф на парламента Никола Минчев?

След близо 6-часово заседание вчера стана ясно, че председателят на Народното събрание е заразен с коронавирус.  На Консултативния съвет участваха по един представител на всяка от седемте парламентарно представени партии, както и държавният глава Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната, председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. 

Казусът дали властта ще бъде сложена под карантина повдига въпроса дали управляващите са като всички простосмъртни и трябва да спазват правилата , или имат по-специални права.

Решение дали всички участници, сред които президента, премиера, министри, лидерите на всички политически сили в парламента, трябва да бъдат изолирани, ще вземе столичната РЗИ.

Според шефа на Центъра за паразитни болести проф. Ива Христова, значение имало дали участниците в КСНС са били с маски, дали са заразени с делта или омикрон. Решението обаче е на РЗИ, категорична бе проф. Христова пред Нова тв.

По-рано председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че рано тази сутрин си е направил тест за ковид, купен от аптеката, който е бил отрицателен. Но щял да се тества и в лаборатория. Костадинов каза, че Никола Минчев е седял на разстояние от останалите, през цялото време е бил с маска и изглеждал напълно здрав.

По думите на лидера на „Възраждане”, ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде принуден да я спази. „Такива са правилата и такива са законите, които са глупави. Но не разбирам на каква основа ще ми наложат карантина, при условие, че тестовете показват, че съм здрав”. 

Костадинов заяви, че не разбира защо трябва да бъдат карантинирани и останалите участници в заседанието. „Не виждам основание за карантиниране. Доколкото знам всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината".

Според заповед на здравния министър, за директен се счита контакт на 2 метра разстояние лице в лице за повече от 15 минути в рамките на 24 часа, с потвърден ковид позитивен. Близък е контактът с потвърден случай на Ковид-19 и прекарано време в затворено помещение за повече от 15 минути. 

Контактните се поставят под карантина. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай