Ще има ли пълно затваряне - говори доц. Кунчев

Целта на зеления сертификат е да върнем предишиня живот на хората, коментира главниянт здравен инспектор

Ще има ли пълно затваряне - говори доц. Кунчев | StandartNews.com

Ще има ли пълен локдаун след 15 октомври,както прогнозираха някои математици на базата на изчисление на увеличаването на ковид вълната. 

"Аз благодаря на математиците за данните, които дават, те са много ценни, но да не правят подобни прогнози за затваряне, които се решават на друго ниво". Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв. По думите му, засега не се очертава пълно затваряне на държавата, още повече, че градовете в тъмночервената зона не са толкова много. 

Винаги, когато има извънредна забоялемост, е притеснително. Нашата основна цел е да не остане никой без необходимата медицинска помощ. Следим натовареността на болниците, миналата седмица е между 70 и 90 %. Но броят на случаите е много висок, каза доц. Ангел Кунчев, коментирайки ситуацията с епидемията от К-19 у нас. 

5 400 са настанените във всички болници в страната. Около 400 са настанени в интензивните отделения. Това е изключително динамична величина. Зависи от това, в какъв стадий на епидемията е всеки район. Но не е нещо, с което да не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, съобщи Кунчев. 

По думите му, лимитиращият фактор е персоналът, лекарства и легла има. Но това е работа на всеки болничен директор, къде да добавя нови отделения, да търси специалисти, добави той. 

Най-натоварено е там, където са най-много случаите, отбеляза Кучнев. В София има и съсредоточаване на най-тежките случаи от другите области в страната. Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник и Пазарджик. Там натискът върху здравната система е най-силен, каза още той. 

За зелените сертификати той обясни: "Това е общият ни стремеж, да осигурим на хората, които имат сертификат, пълната свобода на предишния им живот. Да могат да посещават културни, спортни събития, да ходят на заведения, на театър. Тази практика не е измислена от нас. Има я в Италия, Гърция, Испания.  Ясно е, че това е пътят, по който ще вървим. На Запад има до 90% имунизирани, при нас обаче имунизираните а около 20%", отбеляза Кунчев. 

"Целта на мярката от една страна е да се възвърне пълната свобода на живот, пътят за това е имунизацията. Основната ни цел е да не пречим на нормалния живот, да не пречим на икономиката, да не пречим на сферите, които бяха много засегнати", добави той. 

Главнят държавен инспектор поясни, че здравният сертификат може да се носи по два начина - на хартиен носител и в телефона. Заведенията, които са приели да работят по този начин, ще трябва да гарантират, че и техния персонал е 100% ваксиниран. Ако някой не желае да се ваксинира, може да ползва тестовете, но за сравнително кратък период. Основната организация прави този, който организира събитието, така, че на входа да има контрол. 

"Също с ап, който е на телефона, може да прочетете за секунди кю ар кода и да потвърдите, че сертификатът е наличен в системата и реален и човекът може да влезе. В кю ар кода по никакъв начин не може да се достигне до лични данни. Има само потвърждение, че такъв сертификат е издаден и той е реален. Ще има и външен контрол, но основно разчитаме на това, че хората, които искат да работят,. без ограничения, да създадат необходимата организация", каза още главният държавен инспектор. 

Той уточни обаче, че този режим на работа няма да бъде задължителен. Тези, които не желаят, могат да продължат при сегашните ограничения. "Браншът има интерес към тази мярка. Това е предложен на база на едно тяхно писмо. Има притеснение, че базата 20-те % са малко. Но ние трябва да повишим броя на имунизираните. ако не го повишим, ще имаме много други проблеми - с туристическия сезон, със организирането на каквито е и други мероприятия. Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се прави каквото ида е било", предупреди Кунчев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай