Руски хакери прибрали данните за ЕС-ваксините

Преди това минали китайските хакери

Руски хакери прибрали данните за ЕС-ваксините | StandartNews.com

 

Руски разузнавателни агенти и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Европейската агенция за лекарствата миналата година, пише нидерландският вестник "Волкскрант", като се позовава на близки до разследването източници, предаде Ройтерс, цитиран от Нова.

Базираната в Амстердам агенция съобщи през декември за кибератака, при която документи, свързани с ваксините срещу коронавируса и с лекарствата са били откраднати и изнесени в интернет. Агенцията започна разследване с помощта на местните и европейските правоприлагащи органи, но досега те не са съобщавали подробности кой може да е извършил атаките.

Нидерландското издание съобщи, че агенцията е била взета на прицел от китайски шпиони през първата половина на миналата година, след което атака е имало от руски разузнавателни агенти по-късно същата година.

Китайците са получили достъп до агенцията, като са хакнали системи на германски университет и са проникнали в нея през тях, докато руснаците са се възползвали от пропуски в киберзащитните механизми на агенцията.

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на агенцията повече от месец, твърди започнат източник. Те са били основно заинтересувани в кои страни ще се използва ваксината, разработена от Pfizer/BioNTech и какво количество ще купят тези страни от този продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай