Русия пуска трета ваксина през март

Тя ще е най-сложна и се разработва от института "Чумаков”

Русия пуска трета ваксина през март | StandartNews.com

До март Русия ще пусне в употреба и трета ваксина срещу коронавирус. Тя е разработена от руския Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати “Чумаков”, може да влезе в гражданско обращение през март, заяви директорът на развойния център Константин Чернов в ефира на канала Русия 1. Тя ще е третата, разработена в Русия, след „Спутник V” на центъра „Гамалея“ и „ЕпиВакКорона“ на „Вектор“.

"Нашата вероятно трябва да я изчакаме сред гражданското население около март“, обясни той за ваксината на „Чумаков“.

Сега центърът завършва втория етап от клиничните изпитвания - ефективността й се тества върху доброволци. Чернов изрази надеждата, че новото лекарство ще бъде най-сложното в сравнение досегашните.

"Във вируса вече са открити повече от 50 различни протеини. Когато представим на организма целия спектър от всичко, което е там, очакваме, че нашата защита ще бъде по-всеобхватна, по-комплексна", каза той.

Създадената в Центъра “Чумаков” ваксина е целновирионна, тя ползва инактивирания вирус SARS-CoV-2, тоест специално обработен, така че да е загубил инфекциозните си свойства, но да запази способност да предизвиква имунен отговор.

Сега в Русия върви имунизация с две ваксини - „Спутник V", разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология “Н.Ф. Гамалея”, и "EпиВакКорона" от новосибирския център "Вектор". Освен това в Русия се разработват още няколко лекарства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай