Революция. Идва спрей срещу вируса

Учените дават оптимистични прогнози

Революция. Идва спрей срещу вируса | StandartNews.com

Учените дават оптимистични прогнози по темата за борбата с коронавируса. Според тях, разработва се лекарство, което ще бъде пробив в медицината. Става дума за нов вид ваксина под формата на капки за нос или спрейове, съобщават световните издания.

В момента се провеждат клинични изпитвания на няколко вида такива лекарства срещу вируса. Капките за нос са базирани на модифициран грипен вирус А, предаде Блиц. Той е лишен от способността си да се възпроизвежда и в него е въведен ген на коронавирусния протеин.

Експериментите са проведени върху тестови плъхове, които са напръскани с иновативния продукт. Резултатите от проучването са положителни - ваксината не е вредна за здравето и болестта не се развива.

След три седмици тестовите мишки развиват антитела срещу коронавируса, идентични с тези, които се появяват при заразените с вируса.

Учените залагат много на назалните ваксини. Те вярват, че това решение ще помогне за преодоляване на вируса. Такива ваксини всъщност имат голям потенциал поради няколко предимства.

Например, ваксината се вкарва в човешкото тяло по същия начин, както и самият вирус. Следователно защитата се изгражда на горното ниво на тялото.Освен това ваксините са безболезнени и не изискват специални умения за поставянето им. Очаква се назалните ваксини да бъдат по-евтини от аналогичните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай