Рекорден брой заразени с ковид деца! Математик ужаси родителите

Има тежки случаи при децата, които се лекуват с месеци

Рекорден брой заразени с ковид деца! Математик ужаси родителите | StandartNews.com

Рекорден е станал броят на заразените с коронавирус деца, съобщи пред бТВ математикът Лъчезар Томов.

„Доминантността на варианта Омикрон се случва. В момента 10 души заразяват 16, което също е рекордно в България“, каза Томов.

„Сега виждаме голям скок на заразяване при децата и рекордни проценти. 1208 са заразените деца днес“, допълни той.

„Когато вирусите еволюират към по-голяма заразност, всъщност еволюират към по-равномерно разпространение по възрастови групи, тъй като се приспособяват към човешкия геном“, обясни математикът.

Той прогнозира, че най-вероятно заразените на ден са около 35 000, но нямаме толкова тестове, за да се установят. Повече от 10 000 теста на ден не могат да се правят, допълни той.

По думите му в момента за 8-9 дни болните в болница са скочили от 4100 на над 5200.

„В момента делът на интензивните е 12% спрямо всички. Има много висок дял на интензивност спрямо възрастта, която е много ниска. Излиза, че Омикрон или е даже по-тежък от Делта, или излиза, че не се тества добре и се изпускат много случаи“, смята Лъчезар Томов.

„Има тежки случаи при децата, които се лекуват с месеци. Ако заразим 1,5 милиона деца, 500 ще са тежките случаи в рамките на месец“, изчисли математикът.

Той си обяснява малкия брой положителни тестове в училище с това, че тестването е неефективно.

Според Томов тази вълна у нас няма да е много кратка заради малкия брой ваксинирани и трябва да има поне частично затваряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай