Разследват измами с безплатни тестове за Covid-19

Подозира се, че обекти, които извършват тази дейност, раздуват изкуствено броя на взетите проби

Разследват измами с безплатни тестове за Covid-19 | StandartNews.com

Германската прокуратура започна разследване на измами с безплатните тестове за коронавирус. Подозира се, че обекти, които извършват тази дейност, раздуват изкуствено броя на взетите проби, за да получат повече пари от държавата, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

В Германия има все повече финансирани от правителството места, където хората могат да си направят безплатен тест, за да седнат в ресторант, да посетят музей или да вършат други дейности, за които се изисква задължително да представят отрицателен резултат от изследване за коронавирус.

Тези центрове получават по 18 евро за направен тест. През април и май правителството изплати 660 милиона евро за програмата за безплатни тестове за коронавирус. Но неотдавнашно разследване на няколко медии разкри, че се правят много злоупотреби с тази система. Разследването показа например, че един от тези центрове в Кьолн е взел 70 проби, но е издал фактура на правителството, в която се упоменават 1000 направени теста. Подобни несъответствия са открити и в градовете Eсен и Мюнстер.

"Тези, които се възползват от пандемията, за да се обогатят по престъпен начин, трябва да се засрамят", написа днес в "Туитър" министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който приветства започването на разследванията.

Вчера прокуратурата в северозападния град Бохум претърси помещения и частни домове, свързани с компания, предлагаща антигенни тестове, каза говорителка, цитирана от всекидневника в. Зюддойче цайтунг". Прокуратурата в северния град Любек също разследва измами, свързани с извършването и осчетоводяването на бързи тестове, според седмичното издание "Виртшафтсвохе". Здравните власти в Кьолн вчера направиха внезапна проверка в център за извършване на тестове. Тези тестове, задължителни в редица региони, станаха безплатни през март, съгласно федерална разпоредба, целяща увеличаване на броя на направените тестове.

През последните дни много германски медии изтъкнаха, че е невъзможно да се осъществява контрол върху реално направените тестове и коректното изплащане по 18 евро за направен тест. Центровете не са задължени нито да предоставят имената на лицата, на които е направен тест, нито да поддържат друга документация като фактури за закупуване на консумативи. Достатъчно е да дадат бройката на направените тестове, без документи, които я удостоверяват, и малко след това получават паричен превод. Това показва разследване на обществените телевизии Ен Де Ер и Ве Де Ер съвместно с всекидневника "Зюддойче цайтунг", който започна работа по случая.

За да установят нередности, журналистите сравнявали броя на хората, отишли да си направят тест в няколко центъра, с числата, подавани на властите. Оказало се, че в един от центровете при реално направени 100 теста, били декларирани 422, на друго място вместо направените 550 теста били обявени 1743, направени в рамките на един ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай