Ваксината Pfizer действала като след тежък запой

Това разказват доброволци за ваксината

Ваксината Pfizer действала като след тежък запой | StandartNews.com

Има ли странични ефекти ваксината Pfizer, добила огромна популарност през последните дни като надежда б битката с пандемията.

Някои отговори са интересни.

В рамките на досегашните проучвания независимата контролна група, наречена "Data Monitoring Commitee", не е установила "никакви сериозни опасения, свързани със сигурността" Но това още не е гаранция при всички хора.

Когато ваксината се прави чрез мускулна инжекция, може да се стигне до локални реакции на инжектираното място. А имунната реакция, т.е. изграждането на клетките, образуващи антитела, може да е съпроводена от висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

Някои от участниците в изпитанията на тази ваксина разкриха пред CNN страничните ефекти, които те са забелязали. Всички участници са получили две дози, без да знаят дали са получили самата ваксина или плацебо. Сред най-честите странични ефекти са треска, главоболие и общи болки в тялото, които някои сравниха дори с тежък махмурлук след нощен запой, предаде Дарик.

Един от интервюираните от CNN разказа, с втората доза е усетил някои "нежелани реакции" в тялото си като втрисане или болки в ставите, въпреки че признава, че не се е притеснявал в нито един момент за състоянието си.

Кари, 45-годишна американка, също изпитала нежелани реакции, макар и от първата доза. В нейния случай става дума за втрисане, главоболие и общ дискомфорт, като при заболяване от грип. Ситуацията се засилва с втората доза, но тя уточнява, че не е било "нищо кой знае какво".

44-годишният Глен Дешилдс от Тексас сравнява страничните ефекти на ваксината Pfizer със "силен махмурлук" като след нощен запой. Доброволецът вярва, че е получил истинската ваксина, а не плацебо.

Междувременно Moderna съобщи, че е приключила с натрупването на данни за първи анализ на своята ваксина срещу Covid-19 и очаква да има данни за ефикасността на ваксината до края на месеца, се казва в изявление на компанията в сряда.

Moderna провежда клинично изпитване с 30 000 участници, като половината получават ваксината, а половината получават плацебо, което физиологичен разтвор, който не прави нищо.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай