Пускат лекарство за COVID след Нова година, колко ще струва

Цената ще е висока за българския стандарт, разкри проф.Илко Гетов

Пускат лекарство за COVID след Нова година, колко ще струва | StandartNews.com

Ново лекарство за лечение на COVID-19 в домашни условия се очаква да излезе на пазара през първите три месеца на следващата година.

Това съобщи пред БНТ  представителят на България в Европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов. В момента няколко медикамента - под формата на таблетки, преминават различни етапи на клинични изпитания. Тези, които покажат добри резултати, може да стигнат до аптеките в началото на 2022 година. Предимството им е, че ще могат да се приемат вкъщи още при първи симптоми на вируса. Така ще се намали рискът от задълбочаване на болестта.

Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт, коментира още проф. Гетов. Според него сумата, срещу която ще се продава в аптеките новото лекарство срещу ковид, зависи и от реакцията на правителството догодина, а също и на НЗОК.

Професор Гетов  напълно подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за въвеждането на "зелени сертификати" у нас. Той призова хората да се ваксинират освен срещу ковид и срещу сезонния грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай