Пулмолог: Ако е здраво, детето кара ковид леко

Родителите няма от какво да се притесняват, ако детето им се изплюе в едно пликче и отдели слюнка, казва проф. Светлана Велизарова

Пулмолог: Ако е здраво, детето кара ковид леко | StandartNews.com

Пулмологът и ръководител на детската клиника в белодробната болница в София проф. Светлана Велизарова заяви пред БНТ, че докато не преминем всички през въздушно-капковата инфекция, ще има и пета, и шеста вълна на COVID-19. 

Целта на ваксините е да не се стигне до смъртен изход.

Проф. Велизарова недоумява как един средноинтелигентен човек може да възприема фалшивите новини за ваксините. "Не може да се образоваме чрез Фейсбук, това е недопустимо. Не може една майка да се образова през БГМАМА и Фейсбук. Това ще бъде лош атестат, защото ковид поколението освен всичко, ще бъде и неграмотно", изтъкна пулмологът.

Тя успокои, че родителите няма от какво да се притесняват, ако детето им се изплюе в едно пликче и отдели слюнка. Щадящите тестове се правят, за да се пазят и самите родители, за да не заразяват околните, поясни тя. По думите на проф. Велизарова делта вариантът засяга детската възраст заради това, че най-малките бяха най-затворената и най-неконтактната група от пандемията. Тя посочи, че децата продължават да боледуват леко, но тези деца, които са със затлъстяване, диабет, вродени и генетични заболявания го изкарват по-тежко.

Няма тежко протичане на коронавируса при деца, които са клинично здрави, уточни специалистът. 

Проф. Велизарова посочи, че не може да се подхожда към всичко с невероятен негативизъм. "Налагаме локдаун, за да пазим децата. Не, не трябва да се налага локдаун, децата трябва да ходят на училище. Кой ще носи отговорността, когато вашето дете се разболее тежко? Къде е ролята на родителя, за да може да минем по-леко през вълната?", възмутена е проф. Велизарова.

Най-малкият пациент с коронавирус е бебе на 9 дни. Колкото е по-малко едно бебе, толкова по-леко и по-малко протича вирусът. Родителите са изключително притеснени и не желаят да си тръгнат, ако детето не остане под лекарско наблюдение, коментира проф. Светлана Велизарова. 

 Тя призова родителите да вземат живота на децата си и съдбата им в своите ръце, нека не разчитат на институциите и лекарите. При 80% от децата коронавирусът протича безсимптомно, но дали ще поемат отговорността, ако заразят някого друг?, запита пулмологът.  „Нека да имаме единност, а не егоизъм, защото ако продължаваме така, това нещо ще продължи с години“, предупреди проф. Велизарова и добави, че инфекциите намаляват и преобладават ковид инфекциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай