Първи тестове на ваксина върху хора в Европа

Експериментално вещество срещу COVID-19 е инжектирано на доброволци в Оксфордския университет

Първи тестове на ваксина върху хора в Европа | StandartNews.com

Започнаха първите тестове на ваксина срещу COVID-19 върху хора в Европа. Те се извършват в Оксфордския университет, предаде „Би Би Си“, цитирана от "Мениджър Нюз".

Експерименталното вещество е инжектирано на двама доброволци и предстои да бъде изпробвано върху още над 800 души, заявили желание да участват в проекта, ръководен от Сара Гилбърт – професор по ваксинология от института „Дженър“. Половината от хората ще получат ваксината срещу COVID-19, а останалите – контролна ваксина, която предпазва от менингит, като няма да знаят коя от двете се прилага върху тях.

Новата формула е разработена за по-малко от 3 месеца, а първият ѝ реципиент, Илайза Гранато, също се занимава с изследователска дейност. „Исках да подкрепя научния процес, както мога“, сподели тя.

В средата на април за британския вестник The Times проф. Гилбърт заяви, че е „на 80% сигурна“, че ваксината на нейния екип ще е ефективна и е възможно да бъде достъпна за обществеността "веднага след септември". Правителството даде знак, че би желало да финансира предварително производството на милиони дози, ако резултатите изглеждат обещаващи.

Как работи ваксината?

Формулата представлява отслабена версия на вируса на обикновената настинка (т.нар. аденовирус) от шимпанзета, като е модифициран, така че да не разболява хората. На този принцип екипът на Оксфорд е разработил и ваксина за MERS (коронавирус на близкоизточен респираторен синдром), който се появи през 2012 година. Тогава са отбелязали обещаващи резултати при клиничното тестване.

След като веществото бъде инжектирано, навлиза в клетките и започва да произвежда коронавирусен шипов протеин, което стимулира имунната система да образува антитела и да активира T-клетки, които да унищожат инфектираните такива. В резултат на това, при следващ контакт на организма с коронавируса, антителата и Т-клетките го надвиват и предотвратяват развитието му.

Единственият начин изследователите да разберат дали ваксината е ефикасна е да сравнят броя на заразените с коронавирус доброволци от двете групи в следващите месеци. Затова те приоритизират участието на здравни работници в тестовете, тъй като те са в най-голям риск да бъдат изложени на болестта.

През следващите месеци се очаква да започне тестване на 5 хил. души без възрастово ограничение.

Миналия месец стана ясно, че някои британски институти плащат на хора доброволно да се заразят с коронавируса, за да им инжектират ваксина след това.

Следващата европейска държава, която се очаква да започне тестове върху пациенти, е Германия. Там биотехнологичната компания BioNTech ще приложи ваксина върху 200 доброволци на възраст между 18 и 55 години, предаде „Ройтерс“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай