Първи симптом за К-19, който се пренебрегва

Пулмологът д-р Халил посочи най-голямата грешка, която се допуска при лечение

Първи симптом за К-19, който се пренебрегва | StandartNews.com

"Основното и първо оплакване е болки в кръста и между прешлените. Възможно е човек да има ковид, но да си мисли, че е прекалил с тренировките. Важно е да е ясно, че към момента няма друг грипен вирус в момента из цяла Европа, освен коронавируса". Това заяви в ефира на "Събуди се" пулмологът д-р Бруск Халил, началник на ковид отделението във Втора градска болница.

"Почва един задух, който не минава от самосебеси. Главоболието също. При някои хора има конюнктивит. При други има и постоянно разстройство. Вече има различни форми на ковид, няма класика", смята д-р Халил

"Нещата са сериозни. Специално първите 6-7 дни след положителен ПСР, ако не минават нещата, трябва да търсят лекарска помощ. Само аспирин и чай не помагат", препоръча той.

"Новите мерки ще помогнат и след Коледа и Нова година нещата ще стихнат", добави лекарят. Според него 50% ще има намаление на случаите до празниците. Той прогнозира трета вълна на К-19 в България през лятото. По думите му във фургоните пред болницата му има безплатни ПСР, които са от общината. 

"Имаме ремдесивир. С него лекуваме най-тежките случаи. При по-леките зависи от състоянието на пациента. Обикновено с два антибиотика. 

Най-голямата грешка, която се прави, е като се вижда пациент с кръвохрач, да ми се дават кръворазреждащи", заяви той.  По думите му антителата държат 5-6 месеца. "Ваксината няма да е трайно решение", смята д-р Халил.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай