Проф.Гетов с данни за руската ваксина.Ще дойде ли?

Експерти оценяват на място производствените мощности на руската ваксина

Проф.Гетов с данни за руската ваксина.Ще дойде ли? | StandartNews.com

Ще дойде ли у нас руската ваксина "Спутник V”? Отговор на този въпрос даде проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в интерв за "Неделята на Нова".

Забавянето на разглеждането на документите на руската и китайската ваксина е, защото те не разполагат с документи от клинични изпитвания, на база на които да се направи оценка", обясни професорът.

"Подадени са документите на руската ваксина. Прилага се процедура за поетапна оценка. В момента има експерти на място при производствените мощности на руската ваксина", каза още проф. Гетов.

Хората не трябва да се притесняват, а да бъдат сигурни във ваксината на "АстраЗенека", категоричен бе той.

"Технологията на информационната РНК се разработва интензивно по отношение на персонализираната медицина през 21 век. Всички лекарства на тази основа са минали през всички стъпки, докато бъде разрешена употребата им”, каза експертът.

"Не мога да кажа кой какви потребности задоволява, но данните, които към днешна дата са актуални, България изпреварва средното ниво по брой ваксинирани в световен мащаб, за разлика от Русия", обясни експертът.

По думите му, ако руската ваксина се произвежда на територията на ЕС, тя трябва да бъде лицензирана от Европейската агенция по лекарствата, но за това е необходимо поне половин година.

Най-малкото, за да се пренастрои едно съществуващо оборудване, за изработването на нова ваксина, трябват поне 3-4 месеца", каза той.

"Одобрението на "Пфайзер" започна на 1-и октомври и завърши в края на декември. Сега си направете сметка за руската ваксина", заяви Гетов.

"До момента два продукта имат индикации за лечение на К-19. Единият е ремдесивир. Другият е коктейлът от антитела на "Регенерон". Той може да се прилага в държавите членки при строго определени условия", подчерта експертът.

"Мога да кажа, че общо се наблюдават над 150 терапии за лечение на коронавирус", добави той. По думите му имунитетът от ваксините ще бъде между 8-10 месеца. "Надяваме се, че този имунитет ще се удължи до 2 години", каза проф. Илко Гетов. Той е уверен, че ваксината на "Янсен" ще е достъпна още през началото на месец април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай