Професор: "Астра Зенека" не е опасна за хора над 65

Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени, подчерта проф. Ива Христова

Професор: "Астра Зенека" не е опасна за хора над 65 | StandartNews.com

Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Да, категорично - хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека", подчерта проф. Христова. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна".

Швейцария отложи ваксинацията с "Астра Зенека", но не я забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, обясни проф. Христова.Налице са и са публикувани неопровержими данни за ефективността на ваксината за хора над 65 години.

Освен това, когато една ваксина работи, тя няма праг на възраст. Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени, подчерта проф. Христова. Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив - ако, не дай, Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани, заяви проф. Христова относно ваксинацията на бременни жени.

Относно създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината, проф. Христова заяви: Има известен толеранс във времето на двете дози, със сигурност ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза. Ако такава не се сложи, човекът не успява да стигне до пълната защита, която предлага ваксината.Това, което целим е поне една година имунитет, само че ние нямаме такъв период на време след ваксиниране, а искаме доказателства. Колко ще трае имунитетът и колко ще мутира вирусът, е рано да се каже, допълни проф. Христова.

Тя коментира още, че е рано да се каже дали има трета вълна на коронавируса. 127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение.Към момента добре се управлява епидемията и има един приличен баланс между мерките и заболяемостта, смята проф. Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай