Събота,

Проф. Витанов с три варианта за К-19 през есента

От: стандарт -
Проф. Витанов с три варианта за К-19 през есента
A
A
A

 

Най-добрият вариант е есента този вирус да изчезне, но вероятността за това е много малко. Вирусът се разпространи много. Следващият най-добър вариант е този вирус да отслабне и да не предизвиква такива последици за здравето и живота на хората. Лошият вариант е да продължи както досега – вирусът да мутира и да се върне. В най-лошия вариант числото на заразените у нас може да стане петцифрено, посочи проф. Николай Витанов опо Нова телевизия.

След като спряхме да спазваме мерките, тръгнахме закономерно нагоре, добави ръководителат на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на COVID-19.

Все още сме на първата вълна. Ако има втора вълна, тя ще дойде през есенно-зимния сезон, добави той. 

От гледна точка на математиката става дума за една мрежа. Вирусът използва тези връзки, за да се разпространява. Колкото повече такива връзки има, толкова повече пътища има вирусът да се разпространява. С разкъсването на социалните връзки броят на тези пътища намалява. С мерките купуваме време. Оттук нататък се работи по откриване на лечение, коментира ученият.

Той препоръча да спазваме мерките и да продължим с ограничаването на социалните си контакти. Мерките вече преминават от мерки за колективна безопасност към мерки за индивидуална безопасност и са препоръчителни, никой не може да ви накара да ги спазвате, каза още Витанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички