Проф. Костов със съвет към младите за ваксината

Всички над 40 години да се ваксинират

Проф. Костов със съвет към младите за ваксината | StandartNews.com

 

Проф. Коста Костов изрази лично мнение за предстоящата ваксинация на България. Пулмологът каза хората на кои възрасти задължително да се ваксинират срещу коронавирус.

Мотивирам всички над 40 години, особено над 50 години, да се ваксинират срещу COVID-19. Това каза в предаването "Неделята" по Нова телевизия проф. Коста Костов, пулмолог в УМБАЛ "Св. Анна".

Аз ще се ваксинирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. Имам едно условно "да" обаче за ваксинирането на по-младите контингенти, например тези под 40 г., защото те имат достатъчно силен имунитет, добра защита, а някои от тях тепърва ще създават семейства и ще раждат деца. Нека те да разчитат по-скоро на имунитета си и да вземат индивидуално решение с лекаря си, добави той.

Относно масовото тестване за COVID-19, проф. Костов коментира: "Това е необходимо, за да имаме експертиза на епидемията. Към момента ние нямаме такава. Вижте какво правят страните, които имат невероятен успех с епидемията – те не се колебаят да тестват населението".

Той коментира и какво се случва, след като човек преболедува коронавируса. По думите му съществува пост-COVID синдром, който има два периода – след остър COVID, който трае повече от 3 седмици и продължителен COVID, който е повече от 12 седмици. Изненадващо е, че от продължителен COVID страдат и хора, които са преминали леко през болестта, каза още проф. Коста Костов, пише Novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай