Проф. Костов даде най-ниска възраст за ваксиниране

Костов сподели, че има интересна ваксина, която обаче няма да стигне до нашата страна

Проф. Костов даде най-ниска възраст за ваксиниране | StandartNews.com

„Българите на възраст над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна“, каза в интервю за БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

„Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, категоричен бе пулмологът.

Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

„Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, обясни професорът.

По думите му няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. „Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято“.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.  „Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции... Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай