Проф. Христова заговори за трета доза за ваксинираните

Ваксините предпазват срещу "Делта" мутацията на COVID-19, макар и в по-малък процент, каза имунологът

Проф. Христова заговори за трета доза за ваксинираните | StandartNews.com

Вероятно ще се наложи поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус, макар и все още да няма единно мнение на здравните експерти по този въпрос. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано", добави тя.

Според нея повишението на новите случаи и устойчивостта на тенденцията през последните 10 дни показват, че навлизаме в четвъртата вълна. Ще имаме по 1000 заразени до края на август, което до голяма степен се дължи на разпространението на "Делта" варианта, прогнозира проф. Христова. 

Тя добави, че ако през юни и в началото на юли около 63% от новите случаи са били на доминиращия тогава "Алфа" вариант, то в момента около 90% се дължат на новия индийски щам на вируса.

Проф. Христова обаче увери, че ваксините предпазват срещу "Делта" мутацията на COVID-19, макар и в по-малък процент. 

"Наблюдаваното изтегляне на заболевамеостта към по-младите възрастови групи се дължи на факта, че по-голям процент от възрастното население вече е ваксинирано, а освен това то е било и по-дисциплинирано в спазването на ограничителните мерки досега", каза още тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай