Кантарджиев: Бързи тестове ще спасят системата

Те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, бърза помощ, джипитата

Кантарджиев: Бързи тестове ще спасят системата | StandartNews.com

Бързите антигенни тестове ще спасят системата, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, по време на брифинга на НОЩ. По думите му те са най-доброто за училищата, детски градини, всички приемни отделния в болници, задължително в бърза помощ, джипитата, защото се позитивират при температура и коронавирусна инфекция.

„Ако бързият тест за антигени е положителен, човекът може да зарази. Ако човек има температура и има коронвирус, тестът ще се позитивира. Няма да е положителен преди теста и температурата.”, обясни той.

По думите на проф. Кунчев няма как да се говори дали човек е заразен с грип А, грип Б или коронавирус. „Слушайте, в момента грип няма. Циркулацията му започва декември, пикът е януари-февруари. Сега няма защо да търсим грип. Сега е моментът за коронавирусния тест.”, подчерта той.

Относно упреците, че лабораториите не могат да правят толкова много тестове на ден, д-р Кантарджиев обясни, че 65 лаборатории са в заповедта на министъра. Този списък постоянно се актуализира и увеличава. Освен тях, още 185 частни лаборатории докладват своите положителни случаи. Тяхната дейност също се внасят в данните на държавата.

Той даде пример с Националната референтна лаборатория, че ако в 11 часа са получени проби, те могат да са готови в 11 и 30. Така там са имали и 600 проби за ден.

Трябва хладнокръвно без паника и преекспониране да се обясняват нещата, подчерта роф. д-р Тодор Кантарджиев.„Здравната система, държавата, лекарите, сестрите, шофьорите на бърза помощ правят каквото могат. Ако го има и разбирането от хората, нещата щяха да са по-добре.”, каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай