Проф. Гетов: До края на годината ще има лекарство срещу К-19

Тези лекарства няма да се продават в аптеките, те ще се прилагат само в болнични условия

Проф. Гетов: До края на годината ще има лекарство срещу К-19 | StandartNews.com

„По всяка вероятност до края на годината ще имаме лекарство срещу COVID-19, вече имаме препоръка от ЕМА за използване на някои моноклонални антитела самостоятелно или в комбинация, работи се върху някои антивирусни препарати, които също да се използват специфично, някои лекарства, които до момента са разрешени за други заболявания, също се проучват и има данни, че повлияват коронавируса.“

Това заяви пред бТВ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

„Тези лекарства няма да се продават в аптеките, те ще се прилагат само в болнични условия, те ще влязат в съответните протоколи, трябва да бъдат доставени в държавите членки и чак тогава да бъдат налични“, добави той.

Според проф. Гетов в някакъв следващ етап ваксините ще станат задължителни.

„На фона на данните, че България е на първо място по смъртност от COVID-19 в ЕС, мисля, че мерките са разумни и навременни. По-строгите мерки зависят от всички нас и така, както вървим, ще има и такива“, смята той.

По думите му хората, които са ваксинирани януари-февруари, могат да бъдат спокойни, защото ваксините срещу COVID-19, които са одобрени на територията на ЕС, работят. Те противодействат и срещу „Делта“ варианта с малко по-ниска степен на ефикасност.

„Можем да бъдем спокойни, не е необходимо всяка седмица да си тестваме наличието на антителата“, каза още проф. Гетов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай