Проф. Чорбанов: Бяхме първи по смъртност и преди Ковид

Ваксинацията трябва да е личен избор и да не се дискриминират неваксинираните, каза микробиологът депутат

Проф. Чорбанов: Бяхме първи по смъртност и преди Ковид | StandartNews.com

„Няма такова нещо. Не виждам тирания във ваксинирането. Тиранията е в разграничаването на едните от другите (ваксинирани и неваксинирани). Ваксинацията е процес, който е доброволен. Милиони хора се ваксинират. В нашата парламентарна група има много ваксинирани хора. Ние смятаме, че това е процес, при който всеки трябва да пресметне за себе си риска да прекара заболяването или да се довери на ваксините“, заяви депутатът от ИТН микробиологът проф. Андрей Чорбанов в „Лице в лице“.

В петък Чорбанов прочете от парламентарната трибуна декларация, с която се иска отмяна на заповедта на здравния министър доц. Стойчо Кацаров, с която се въвеждат облекчения за персонала и посетителите на обществени структури при наличие на зелени COVID сертификати за успешна ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест от последните 72 часа.

Самият Чорбанов не се е ваксинирал и припомни, че е казал, че „няма да се имунизира още когато са излезли първите ваксини, още повече че е изкарал коронавируса в средно тежка форма“.

Последното изследване в „Бритиш медикъл джърнал“, обхващащо 2,5 милиона души в Израел показва, че преболедувалите има 13 пъти по-малка вероятност от ваксинираните да се разболеят отново. Вероятността да ваксинираните да прекарат тежко заболяването с хоспитализация е 6 пъти по-голяма отколкото при прекаралите заболяването, коментира Чорбанов.

По думите му вероятността коронавируса да „повтори“ някой преболедувал е под 1%. Самият той не е променил живота си, след като е изкарал инфекцията. Неговият сертификат за преболедувал изтича на 15 септември, но по думите му това е неправилно, защото той все още има имунитет.

Ваксините срещу коронавирус нямат обществена функция – те не спират разпространението на COVID-19 и имунизираните също са приносители, но понеже помага да се изкара по-леко болестта това трябва да е личен избор на човека дали да поеме риска да се ваксинира или да се срещне със заразата, без да е ваксиниран, смята Чорбанов.

Що се отнася до данните, че България е на първо място по смъртност от коронавирус, Чорбанов коментира, че „ние бяхме на първо място по смъртност и преди коронавируса“, а това се дължи на болното население и се нуждае от много сериозен анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай