Проф. Аргирова е против отпадането на сертификата за антитела

Кога ще свърши пандемията - прогнозата на съветника на премиера

Проф. Аргирова е против отпадането на сертификата за антитела | StandartNews.com

Пандемията върви към приключване. Край ще има може би още тази година. Ще има още една световна вълна – вероятно последен или предпоследен вариант. И след това ще влезем в онова, което наричаме нормален начин на живот.

Това съобщи в „Денят с Георги Любенов“ съветникът на премиера проф. Радка Аргирова. 

Министър-председателят Кирил Петков, смята че трябва да се срещаме с хора, които са против мерките за ваксиниране. Така тя обясни срещата на премиера с д-р Атанас Мангъров, който е против ваксините.

В сряда ще бъде създадена комисия, която да обобщи всички данни за страната и въз основа на тях ще се вземе информирано решение за това какво да се прави. 

„Една от задачите е да се провери въз основа на всички данни, наличността на т. н. интензивни легла. Новото за здравната система при ковид се състои в това, че имаме много по-високо ниво на заразяване и различен начин на протичане на болестта. Степента на заетост на интензивните легла с кислородна терапия са тези, които определят доколко е възможно системата да се справи“, каза д-р Аргирова.

Тя смята, че всичко, на което разчитаме в момента, трябва да е на базата на български данни. 

„Четенето на чужди автори и чужди системи и мерки е погрешно. Трябва да решим нашия проблем – при нас ситуацията е по-различна. Трябва да стъпваме на нашите данни, не че досега не сме правили това. Има хора в интензивните отделения с омикрон. Данните показват, че около 70% от хората са с омикрон. Може ли хоспитализацията да се задържи на 80%, и така да няма никога локдаун. Надяваме се да не се стига дотам, но не може да се разсъждава така. В национален мащаб леглата са 1240 легла“, каза д-р Аргирова.

СЗО каза тази седмица, че не поощрява безкрайното бустериране. Това е мнение, което се основава на няколко сериозни научни публикации. Предлагат се няколко изхода и един от тях ще бъде възприет. Единият е да се изготви ваксина, която да е срещу най-разпространения вариант. И те да се използват поне една година време. Това предполага непрекъснато проследяване на тенденциите. 

Другата възможност е за всяка по-голяма област в Европа и Южна Америка да има бустериране – то да продължи с 3 - 6 и дори 16 дози.

„В Испания приравниха омикрон на грип. Ние не сме едно и също с Испания. Надигнаха се гласове, че не е дошло времето за токова приравняване. Ние имаме 33 000 починали у нас – това е огромна смъртност“, подчерта д-р Аргирова. 

Съветникът на премиера Кирил Петков смята, че не е разумно да отпадне сертификатът за антитела. Има много хора, преминали безсимптомно срещата с вируса – но това не е заболяване. Те имат антитела. Има хора, които са били болни, но са го изкарали в къщи, но нямат документ, нямат и PCR. Те нямат никакъв документ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай