Неделя,

Проблем с тестовете. Ще се върнат ли големите ученици в клас?

От: Рачо Рачев -
508
Проблем с тестовете. Ще се върнат ли големите ученици в клас?
A
A
A

Учениците от 5 до 12 клас продължават да бъдат на дистанционно обучение, а образователният министър Николай Денков се оплаква, че всичко е в ръцете на неговия колега Стойчо Кацаров и здравното министерство.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение, ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, сподели Денков в интервю за бТВ.

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, обясни още просветният министър.  По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Николай Денков каза, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. „Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com