Пробив в лечението на ковид обявиха в Турция

Откритието пречи на размножаването на вируса

Пробив в лечението на ковид обявиха в Турция | StandartNews.com

Ново активно вещество, което предотвратява самовъзпроизвеждането на коронавирус след заразяване на пациент, бе открито в Турция. Пробивът е дело на доцент Зухал Герчек от химическия факултет в университета "Бюлент Еджевит" в северната провинция Зонгулдак.

Като част от научната общност в Турция, която търси лечение или ваксина за коронавирус, доцент Зухал Герчек се надява да допринесе за разработването на ефикасно лекарство срещу Covid-19. 

Той разработил активно вещество, което блокира най-сериозното свойство на COVID-19 - репликацията. 

„Веднага щом влезе в тялото ни, вирусът започва да се размножава сам. Откритието помага да се спре това. Минимализирането на нивото на вируса в организма ще доведе до намаляване и на действието му“, каза тя.

Разработването на веществото се основава на компоненти, които вече са налични в лекарства, използвани при лечението на коронавирус. Лабораторни експерименти установиха, че седем нови компонента, синтезирани в проучването, спират вируса да се възпроизвежда сам. „Проучихме взаимодействието на тези компоненти с COVID-19. Нашето проучване доказа, че синтезираните от нас компоненти са далеч по-ефективни от хидроксихлорохина“, каза тя, позовавайки се на антималарийно лекарство, което преди се използваше срещу COVID-19.

Герчек каза вчера пред агенция Демирьорен (DHA), че „полученият компонент има по-лесен синтез при производството и това позволява ниски разходи за производство, но по-висока ефективност.“

Когато се използва в лекарства, това ще помогне на пациентите да развият минимални симптоми, според Герчек. Тя каза, че сега се нуждаят от допълнително проучване с по-голяма група изследователи, за да подобрят веществото.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай