Президентът на Португалия под карантина

Бум на заразата в Италия

Президентът на Португалия под карантина | StandartNews.com

По последни данни на Националната комисия по здравеопазване на Китай, в страната има 80 695 заразени с коронавируса. В света те са 106 128 человек, според Световната здравна организация.

Заразени има в 101 страни, в които влизат и новите 4 случая в България.

Оздравелите от вируса са 57 000 човека в света, жертвите на заразата са 3789, съобщи СЗО. В Китай починалите вече са 484, като за денонощие те са 71.

Южна Корея е на първо място по брой на заразени на човек от населението. Италия е на второ място. Там на всеки 1 милион жители има 121,9 човека с коронавирус, а в Южна Корея - 141.

На трето място е Иран – 80,9. Китай е на четвърто място -

58,3. Следват Швеция (20), Белгия (17,5), Нидерландия (15,4), Франция (14,3), Испания (13,1), Германия (12,3), Австрия (11,8) и Британия (4,1).

От всички европейски държави най-тежко е положението в Италия. Броят на заразените там нарасна с повече от 1200 и достигна 5 883, а смъртните случаи в резултат на заболяването вече са 233.

Италианските власти поставиха под задължителна карантина 16 милиона души в региона Ломбардия и в 14 провинции. Блокадата на района ще продължи до 3 април.

Затвориха всички спортните зали, басейните, музеите и ски курортите. Ресторанти и кафенета могат да останат отворени, но клиентите трябва да седят на разстояние поне метър един от друг. Хората са инструктирани да си стоят по домовете колкото е възможно повече, а тези, които нарушат карантината, могат да бъдат застрашени от три месеца в затвора.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че под карантина са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Александрия, Асти, Новара, Вербано Кусио Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция.

След обявените драстични мерки в Северна Италия авиокомпании обявиха, че отменят полетите си до 3 април. Решението е на почни всички европейски компании, включително и местната Ал Италия

По последни данни, във Франция коронавируа е заразил  1126 човека, жертвите са 19. Властите в Париж забраниха всички мероприятия с повече от 1000 души.

Втори смъртен слечай регистрираха в Швейцария. Заразените се увеличиха рязко до 332 случая. 51 проби се проверяват повторно. Другата държава, където бързо растат заразените е Нидерландия – 265.

Едва 30 са заразените в Португалия, но президентът  Марселу Рибелу ди Соза реши да се подложи на доброволна карантина, въпреки че не е болен и отмени срещите са следващите седмици.

Три нови случая регистрира Полша, където заразените вече са 11. Всички те се върнали от Италия. Властите издирват всички останали в сомалетите, за да ги вложат под карантина. В Чехия пък премиерът премиерът Бабиш призова италианските власти да задължат гражданите си да си седят у дома, а не да ходят из Европа.

Извънредна ситуация от 60 дни е обявена по цялото западно крайбрежие в САЩ. В Орегон смъртните случаи са 16, двама са във Флорида, 1 – в Калифорния. 400 са заразените в САЩ  от COVID-19. В същото време гръмна скандал с участник на форум, заедно с президента Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, който впоследствие се оказа заразен. От Белия дом успокоиха, че не е бил в допир с нито един от двамата.

Русия регистрира три нови случая на хора, пътували до Италия. Общо заразените са 17, трима от които вече са оздравели. Властите в Москва обявиха, че при нарушение на карантината, се предвижда затвор до 5 години.

В Израел броят на заразените стигна 39, като почти всички са пристигнали от Италия, Испания, Белгия и Австрия. Всички, които идват от страни със заразени хора, са под карантина, а при отказ ги заплашва затвор до 7 години. Властите отмениха всички масови мероприятия, включително религиозни.

За денонощие в Южна Корея от усложнения на вируса са умрели 50 човека, заразените вече са 7000.

В Китай рухна хотел с хора под карантина, 50 бяха спасени, двама загинаха.

Според доклад на Блумбърг световната икономика ще загуби $2,7 трилиона заради коронавируса, четири са възможните сценарии..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай