Петък,

Предупреждават българите за нови мутации на коронавируса

От: Рачо Рачев -
1876
Предупреждават българите за нови мутации на коронавируса
A
A
A

Намаляването на случаите на COVID-19 у нас е устойчиво, но се забавя темпът на намаляване. Твърде е вероятно есента към зимата да се появят нови мутации, които да доведат до нов вариант, а той да повиши заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, но с повече заразени, предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й има два варианта коронавирус да повлияе за поява на хепатит - директно - с  увреждане на микроциркулацията, а индиректно - чрез спаднал имунитет. "Има единични случаи на хепатит сред децата в Европа, а у нас няма такива. Това е възпаление на черния дроб, което не е причинено от основните вируси, които носят хепатит. Много е нетипично за децата. Ясно е, че не се дължи на ваксини", подчерта тя.

В НЦЗПБ ще бъдат изследвани проби за всички видове вируси, не само хепатитни, за да се засече рано евентуални позитивни случаи. "Адема вирусът засяга децата в детските градини, причинява зимните заболявания. Няма данни как се случва новият хепатит. Предава се по въздушно-капков път, както и при досег на кожата на заболял или повърхности. Предстои да се уточни кой е вирусът и на какво се дължи", сподели медикът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com