Четвъртък,

Предлагат нулева ставка на ДДС за COVID ваксините

От: Рачо Рачев -
Предлагат нулева ставка на ДДС за COVID ваксините
A
A
A

Доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ДДС ставка от 1 януари идната година, предлагат от ГЕРБ. Поредните промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия, предаде БНР.

Преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от предложеното. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че имунизирането срещу COVID-19 ще бъде безплатно и доброволно за всички.

Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна-член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев, заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички