Плесен спира размножаването на коронавируса

Учени проучиха гъбичката Aspergillus, която уврежда белия дроб

Плесен спира размножаването на коронавируса | StandartNews.com

Плесенните гъби от рода Aspergillus съдържат вещества, които могат да спрат размножаването на SARS-CoV-2. До този извод е стигнала група учени от Южноуралския държавен университет (SUSU), Федералния селски университет на Пернамбуко в Бразилия, индийските университети в Амити и Делхи и Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка, съобщава ТАСС, цитирайки публикация на вестник „Известия“.

"Проучихме плесени Aspergillus, които са естествен продукт. Това са същите гъбички, които причиняват увреждане на белите дробове. Няма шанс за развитие на микоза при използване на лекарството. Това са нискомолекулни съединения, току-що изолирани от плесента, които не могат да се възпроизвеждат ", каза ръководителят на Изследователската лаборатория за компютърно моделиране на лекарства на ЮГУ Владимир Потьомкин.

Както обяснява ученият, молекулярния механизъм на действие на веществата от гъбичките Aspergillus се крие във факта, че лекарството образува комплекс с протеаза (ензими, които разграждат пептидни връзки в протеиновите молекули) и РНК репликаза, която е отговорна за размножаване и адаптиране към организма-гостоприемник. След това блокира тяхната активност.

Изследваните съединения могат да се борят с вирусите, но в малки дози те нямат желания ефект, казват учените пред вестника. Южноуралският държавен университет вече е изчислил необходимата концентрация на веществото за борба с SARS-CoV-2. Сега прогнозата ще бъде тествана в университета в Делхи in vitro, тоест на ферментирали култури. В университета в Пернамбуко учените ще разгледат ефектите на концентрираните вещества върху заразените животни.

"Веднага след като бъдат получени окончателните резултати от тези проучвания, нашият екип е готов да започне да модифицира предвидените лекарства. Дори можем да заменим съществуващото лекарство за COVID-19 с по-активно, по-малко токсично и с по-кратка продължителност на действие ", обясни Потьомкин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай