Петрунов: 70-80% заразяване, иначе няма имунитет

За съжаление той се създава много бавно и не е толкова качествен

Петрунов: 70-80% заразяване, иначе няма имунитет | StandartNews.com

„Не по-малко от 70-80% трябва да се инфектират, след това епидемията постепенно ще угасне и ще се създаде имунитет”, заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред нова телевизия. Той е на мнение, че основното решение на проблема е създаването на колективен имунитет.

„За съжаление той се създава много бавно и не е толкова качествен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела. Такова проучване в Женева показа, че 2000 души от 1200 семейства. Оказа се, че антитела се образуват в около 8% от случаите”, обясни Петрунов.

Според него епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре.

„Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е изключително сложно – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че категорично дискотеките и нощните барове не трябваше да се отварят”, каза още акад. Петрунов. Той изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

"Има тенденция вирусът да отслабва. Когато започна епидемията се приемаше, е човек заразява между 2 и 4 човека. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно", обясни той.

Петрунов смята, че страната отдавна е излязла от клъстърното разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки.

"Има най-малко 120 предложения за ваксини в момента. Вероятно до година ще има ваксина. Трудно е да се каже кога ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет създава. В момента разчитаме на антитела. Но никой специалист не може да каже какъв трябва да бъде имунитетът", каза още имунологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай