Отвара спаси от Covid-19 бразилско племе

Чаят е от увивни растения

Отвара спаси от Covid-19 бразилско племе | StandartNews.com

Амазонското племе каяпо от бразилският щат Пара удари в земята фармацефтичните компании, като направи отвара с която се пази от коронавирус. Според Фондация Томсън става въпрос за чай от увивни растения. 
По време на пандемията набезите на нелегални дървосекачи и миньори в амазонските гори се увеличиха и така потенциално излагат на риск племената, обитаващи горите. Племето каяпо твърди, че техният природен илач ги пази от заразата.

Кората на растението, което племето пази в тайна, се вари на чай, който се пие три пъти на ден в продължение на пет дни, обяснява По Ире, 23-годишен мъж от каяпо в село Пикани.

"Лекарството е много силно. След като го изпиеш, чувстваш слабост, понякога почервеняват очите и се появява главоболие. Но на следващия ден вече действа. Събуждаш се и се чувстваш добре", казва По Ире, който пил отварата, след като се оказал с положителен тест за Covid-19 през юли.

Макар да няма научни доказателства, че чаят може да надвие вируса, водачите на племето каяпо казват, че всички трябва да пият от него като профилактика срещу Covid-19. Инфекцията отне живота на близо 200 000 бразилци според официалните данни.

Според хората от селото чаят е най-добрият начин да се попречи на пандемията да заличи коренното население, което според тях получава ограничена подкрепа от федералното правителство.

Здравни експерти предупреждават, че пандемията от новия коронавирус застрашава коренното население заради ограничения или никакъв достъп до здравни грижи в амазонските гори и поради начина на живот, който прави трудно социалното дистанциране.

Племената, обитаващи амазонските гори, бяха особено силно засегнати в ранните етапи на пандемията в Бразилия миналата година.

"Държавните служби не се задействаха навреме, за да ни защитят и ни оставиха да се питаме дали изобщо ги е грижа за коренното население", каза О-е Каяпо Паякан, дъщеря на легендарния вожд на каяпо Паулиньо Паякан, който почина от Covid-19 през юни.

Бразилското здравно министерство отговори със заявление по електронната поща на въпросите на фондацията, в което посочва, че над 400 здравни работници наблюдават и се грижат за племето каяпо в Пара и че правителството снабдява селата със защитни маски и дезинфектанти.

Когато каяпо се разболеят, те обикновено първо прибягват до традиционните си цярове и се обръщат към конвенционалната медицина само, ако се наложи, казва д-р Дъглас Родригес, специалист по здравеопазването на коренното население във Федералния университет на Сао Пауло.

Според каяпо чаят облекчава симптомите на Covid-19, "защото в него има активни съставки или компоненти, които укрепват организма и го хидратират", каза той.

По официални данни в щатите Пара и Мато Гросо живеят около 12 000 каяпо. От началото на пандемията сред тях има по-малко от двадесет смъртни случая от Covid-19 според правителствената служба за здравеопазване на коренното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай