Събота,

Отпада PSR тестът след 14-дневна карантина

От: Стандарт -
160
Отпада PSR тестът след 14-дневна карантина
A
A
A

След двуседмична карантина ще отпадне задължителният PCR тест. Такива ще се правят само на хората, които все още проявяват симптоми, придружаващи заболявания, рискови групи. 

Причината е, че след 14 ден вирусният товар на заразените с коронавирус вече не е достатъчен, за да могат да предават вируса. От столичната РЗИ също са направили проучване преди да се вземе това решение.„Около 10-12 ден положителните лица от карантинираните са малък процент, които в 14-15 ден стават отрицателни. По този начин се съхранява капацитетът и потенциалът на инспекцията, който може да се включи към други дейности.”, обясни шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. 

През последните 14 дни България се нарежда на 24 място по заболеваемост и на седмо място по смъртност в Европа. Това обясни доц. Ангел Кунчев по време на брифинг на националния оперативен щаб, позовавайки се на данните на Европейския център по контрол на заболяванията. 

Данните сочат, че у нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000. Ръстът у нас е +23 % – толкова е и средно в Европа, обясни Кунчев. Има само една страна, която с отрицателна тенденция – Дания. На Балканите България пък се нарежда на пето място по смъстност. ” Ръст има, но сме със средния ръст на Европа и затова запазваме тези места.”, каза Кунчев. Затова и България все още в зоната на най-светлия оранжев цвят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че заетостта на леглата от пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, е 14%, а в интензивните отделения е 5%. Миналата седмица за били съответно 10 и 4,8%. „Нямаме значително увеличаване на хоспитализираните пациенти в лечебно заведение.”, каза Ангелов.

Нови мерки обаче няма да се налагат. „Обществото има отговорност да смазва мерките такива, каквито са. Ако ги спазва по начина, по който с разписани – да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция, да се извършва дезинфекция. Ако тези неща за се спазват, не са необходими нови мерки.”, посочи здравният министър. Той подчерта, че от спазването на тези правила зависят човешки животи. Ангелов обясни, че следят 23 показатели – комплексността от всичко ще ни подскаже дали да се променят мерките. „Не мисля, че ще се стигне до решение за нови мерки.”, каза още той и допълни, че трябват две седмици, в които да се следят показателите преди да се обсъждат промени.  

Здравният министър посочи още, че след вчерашното решение и личните лекари да могат да имат право да изпращат пациентите си на PCR тест ще помогне да увеличим броя на тестваните български граждани на 100 000 души.

Той обясни, че следващата седмица навярно ще започне и тестването с новите тестове, които изследват едновременно за грип и коронавирус.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com