Откриха слабото място на коронавируса

Малките дози радиация, разрушителни за вируса, ще бъдат абсолютно безопасни за здравите клетки

Откриха слабото място на коронавируса | StandartNews.com

Американски учени от университета Вандербилт и медицинския отдел на Тексаския университет откриха слабо място в коронавируса, съобщава порталът MedicalXpress.

Експертите са идентифицирали специален ензим в SARS-CoV-2 - екзорибонуклеаза nsp14-ExoN. Според тях това помага на вируса да коригира грешките, възникнали по време на репликацията на генома. Освен това този ензим е отговорен за извличането на генетичен материал от други щамове. Това дава на патогена еволюционно предимство.

„Екзорибонуклеазата на коронавируса служи като важна цел за потискане и смекчаване на продължаващата пандемия на COVID-19, както и за предотвратяване на бъдещи огнища на нови коронавируси“, каза съавторът на изследването Дженифър Грибъл.

Учените вярват, че този ензим е „ахилесовата пета“ на коронавируса. Според тях, ако се разработи лекарство, което ще блокира действието на ензима, вирусът ще загуби способността си да се рекомбинира и напълно да се „затвори“.

В средата на януари руските учени, заедно със своите узбекски колеги, установиха, че малки дози радиация могат да унищожат коронавируса и неговите мутации, пише Газута ру.

„Същността на тази новаторска идея е, че огромна РНК молекула на даден вирус, когато попадне в човешка клетка, е принудена да се деформира силно в много области по дължината си. Оказа се, че деформираните места по молекулата на РНК са хиляда пъти по-чувствителни към излагане на радиация, отколкото молекулите на здравите клетки “, заяви пресслужбата на Уралския федерален университет (UrFU).

Въз основа на това учените стигнаха до заключението, че „малките дози радиация, разрушителни за вируса, ще бъдат абсолютно безопасни за здравите клетки“. Тези "малки дози" се намират в меките рентгенови лъчи и ултравиолетовата светлина.

Учените разработват подходящ метод за лечение. Експертите смятат, че този метод може да се използва не само за лечение на човек, но и за дезинфекция на предмети, продукти и помещения.

В средата на декември британските власти обявиха появата на нов щам на коронавирус. Подобна мутация по същото време е регистрирана от южноафрикански специалисти. Учени от Обединеното кралство са установили, че "британският" щам е със 70% по-заразен от "обичайния" тип инфекция.

Британският премиер Борис Джонсън свърза нарастването на заболеваемостта в страната с активното разпространение на тази мутация. Местните власти въведоха пълен локдаун.

Новият щам е открит в още над 40 страни. По-специално, един случай на „британска“ мутация е пренесен от Обединеното кралство в Русия. Но според властите на страната той вече не представлява никаква опасност.

Поради активното разпространение на "британския" щам, много държави, включително Русия, са спрели въздушния трафик с Великобритания.

В края на декември терапевтът-имунолог, специалист по особено опасни инфекции Владислав Жемчугов отбеляза, че прехвърленият коронавирус може да съкрати продължителността на живота поради факта, че вирусът засяга състоянието на кръвоносните съдове.

„Вирусът уврежда в по-голяма степен съдовете, освен това съдовете във всички органи и най-важното - съдовете, които хранят самите съдове, включително големите“, каза той в разговор с Ura.ru.

Според него състоянието на малките съдове, разположени на стената на аортата, определя продължителността на живота на човек. В същото време, според Жемчугов, последствията от коронавируса могат да доведат до увреждане на органи - бъбреците, черния дроб, сърцето, мозъка или нервната система.

В същото време Жемчугов подчерта, че резултатът от заболяването и неговите последици зависят от това какви слабости е имал човекът преди.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай