Омикрон вече взема жертви, рекорден брой заразени в Европа

Италия отменя тържествата за Нова година

Омикрон вече взема жертви, рекорден брой заразени в Европа | StandartNews.com

Рекорден брой на заразени с коронавирус отчетоха днес Великобритания, Франция и Италия. Първи смъртен случай, свързан с новия щам Омикрон пък беше регистриран в Германия.

Починалият се съобщава, че е на възраст между 60 и 79 години, предаде бТВ.

Великобритания отчита днес рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус в момент, в който вариантът Омикрон се разпространява из цялата страна, предаде Ройтерс. Регистрирани бяха 119 789 нови случая на заразяване, като вчера те бяха 106 122. Много сектори на икономиката и транспортни мрежи изпитват недостиг на персонал, след като заразени работници се самоизолират .Бързото разпространение на варианта Омикрон предизвика ръст на новите случаи във Великобритания през последните седем дни, с общо 678 165 новозаразени на седмична база, сочат правителствени данни.В опит да ограничи икономическото въздействие на новата коронавирусна вълна правителството на премиера Борис Джонсън заяви вчера, че намалява наложения период на самоизолация в Англия от десет на седем дни. Целта на тази промяна е хората да могат да се връщат по-бързо на работа.

Франция регистрира днес близо 88 хиляди нови случая на коронавирус. Това е рекорд на заразените за един ден във Франция от началото на пандемията. Броят на починалите също се увеличава."Данните от днес не са добри", каза прездравният министър Оливие Веран. Данните на здравното министерство сочат също, че Франция е регистрирала още 179 починали от КОВИД-19 за последните 24 часа, докато броят на пациентите в интензивни отделения достигна 3208, което е повишение с 61 души в сравнение с предходния ден.Френският президент Еманюел Макрон се надява кампанията за поставяне на бустерни дози ваксини във Франция да спомогне за овладяването на петата вълна на коронавирусната пандемия.

В Италия здравните власти регистрираха днес близо 44 600 нови случая на КОВИД-19, което е рекорд от началото на пандемията, предаде ДПА. Предишният рекорд, отчетен на 13 ноември 2020 г., бе малко под 41 000 новозаразени. Италианските власти регистрираха също още 170 починали от заразата.

Властите в страната затегнаха правилата за борба с коронавируса. Новите мерки предвиждат забрана на всички публични тържества за Нова година .Носенето на маски навън става задължително. Властите разпореждат и носенето на маски с по-висок клас на защита от типа FFP2 в обществените превозни средства и на обществени места, като киносалони, театри и спортни събития.Концертите и всички събития на открито се забраняват до 31 януари. Дискотеките и танцовите клубове затварят врати също до тази дата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай