Окончателно: Ще се учи присъствено

Образователният министър обясни точно какво ще се прави при случай на COVID-19

Окончателно: Ще се учи присъствено | StandartNews.com

Най-малко още 10-12 месеца ще продължи пандемията, но учебната година ще започне присъствено обяви току-що на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде NOVINI.BG.

Това означава, че цялата учебна година ще бъде трудна за всички – учители, ученици и родители.

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, заяви Вълчев.

„Има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко, но при днешните данни учебната година стартира присъствено“, категоричен е той.

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

„Тази година трябва да опазим здравето на децата ни. Балансът е труден, но ако затворим училищата, ще има повече негативни последици върху децата“, каза Вълчев.

Образователният министър обясни точно какво ще се прави при случай на COVID-19.

При определен брой заразени с коронавирус, стана ясно от думите му, за всяка една община ще се преминава в онлайн обучение. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът.

По време на брифинга стана ясно, че другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Красимир Вълчев обясни, че ще има възможност за повече консултации с учителите и затова ще се плаща допълнително за подобни допълнителни часове.

Министърът поясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година.

Вълчев обясни, че при обучението в електронна среда тази година обаче ще има оценки и отсъствия. Той категорично заяви, че няма да има повече извинения, както миналата година.

Планува се към момента 15-20 училища да се превърнат в места за дистанционно образование. Очаква се стартът на тази възможност да е около края на септември и началото на октомври месец.

Проучване на МОН е установило, че родителите предпочитат обучение в клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай