Огнян Кунчев: Заразата е сред младите, които посещават заведения

Ученият препоръча да се стои колкото може по-малко в затворени помещения

Огнян Кунчев: Заразата е сред младите, които посещават заведения | StandartNews.com

 „Основно сред заразените у нас сега са младите хора, които посещават барове и заведения - в София и по морето, и връщайки се по родните си места, особено от Черноморието, стават основни източници на заразяване и за своите близки.“

Това каза в интервю за БТА проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН.

 „България е на последно място по ваксинация в ЕС, а "Делта" вариантът на COVID-19 е с изключително голяма сила на разпространение и много лесно става заразяването с него. Човек, който е заразен с този вариант на коронавируса, има стотици пъти повече вируси и по-голяма излъчвателна способност спрямо заразените с "Алфа" варианта на COVID-19. Ако заразен човек с "Делта" варианта влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора.“

Ученият, разработващ математически модели за развитието на пандемията, препоръча да се стои колкото може по-малко в затворени помещения, в които има много хора, и каза, че държавата трябва да помисли как може повече хора да се ваксинират у нас.

„За съжаление, и много млади хора започват да се заразяват с "Делта" варианта на коронавируса“, каза математикът.

Друг факт, свързан с разпространението на коронавируса, се отнася за това, че 41 процента от поколенията у нас живеят на едно място - в едно жилище. Това са три поколения - възрастните баба и дядо, родителите и техните внуци. При тези семейства младите хора, които ходят на различни места, "носят вируса" вкъщи на своите баба и дядо, коментира проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в страните от Западна Европа вирусът се разпространява по-трудно, защото няма такова смесване на поколенията.

Сред заразените има и чужди туристи, като вероятно ще има леко спиране на скоростта на заразяване в началото на септември, когато поприключва и сезонът по нашето Черноморие, прогнозира математикът. Той добави обаче, че когато учениците тръгнат на училище, има вероятност да се повиши броят на заразените, но коментира, че не е редно още от "15 септември да държим децата затворени вкъщи".

Затова е разумно и у нас, както в много други страни в Европа, учебната година да започва на 1 септември, а не на 15 септември, за да се избегнат сезонните грипове, е мнението на проф. Огнян Кунчев. Той отбеляза, че в някои държави лятната ваканция е по-кратка, но след това има повече ваканции през учебната година.

"Мисля, че е разумно през новата учебна година поне месец или месец и половина учениците да ходят на училище присъствено, с изключение, ако някъде в страната има много тежки случаи със заразяване от COVID-19 и само там може да не ходят присъствено на училище децата. Това е много важно, защото ще започне третата учебна година, която за учениците е съпътствана с ограничения в присъственото обучение заради коронавируса", коментира проф. Кунчев.

Той е на мнение, че в световен мащаб се е доказало, че "ваксините не са вредни, а и досега не е имало толкова масова ваксинация на населението". Ако не се направи ваксинацията, няма начин да се изгради и колективният имунитет, заяви проф. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай