Обявиха четвърта вълна на К-19 у нас. Има ли спасение

Това е мнението на вирусолозите

Обявиха четвърта вълна  на К-19 у нас.  Има ли спасение | StandartNews.com

Силно заразният Делта вариант на Covid-19 вече е преобладаващ и у нас. Вирусолози отчитат 40 процента ръст на новите заразени на дневна база, съобщава Нова ТВ.

Страната ни е в началото на четвъртата вълна, смятат вирусолози. От Националния център за заразни и паразитни болести отчитат 40 процента ръст на новозаразените на дневна база.

Най-много заразени с Делта вариант има в София, Бургас и Варна. А експертите очакват в началото на септември броят на новозаразените на ден да надхвърли 1000.

"За София 85 процента от изолатите са Делта вариант, в Бургас и Варна са 70 процента, в Шумен 50. Да не говорим за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са Делта вариант", заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Нашите очаквания са за повишение на дневна база на заболеваемостта с 20-30 процента поне", прогнозира специалистът.

За щастие изследванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Имунизацията е единственият начин да се спре разпространението на вируса, но това е възможно при доста по-голям процент ваксинирани хора.

Преболедувалите нямат щит срещу Делта варианта, но само една доза от ваксините е ефективна, смятат експерти.

"Аз не очаквам да се повторят сценариите от есента на миналата година и пролетта на тая година, т.е., дори и да имаме някакъв пик, надали той ще е в тези параметри, в тази големина", добави инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай