Обмислят смесване на два вида ваксини

Великобритания и някои други страни обмислят начини да се справят с недостига на ваксини

Обмислят смесване на два вида ваксини | StandartNews.com

Великобритания и някои други страни обмислят начини да се справят с недостига на ваксини срещу COVID-19, включително и отлагане на приема на втората доза, намаляване на обема на дозите и прием на първа доза от една ваксина и втори - от друга, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

На фона на бързо разпространяващата се пандемия и новите вариации на коронавируса, които се разпространяват по-лесно, някои страни се надяват да разширят имунизацията, като дадат някаква степен на защита на възможно най-голям брой хора с първата доза и да забавят приема на втората доза.

Постигането на максимален брой хора с частичен имунитет "трябва да намали броя на тежките случаи на Ковид-19 и така да се облекчи бремето върху болниците", казва Майкъл Хед, експерт по глобално здраве в университета на Саутхамптън, Великобритания.

Целта на комбинирането на ваксините срещу Ковид-19 е същата - ваксиниране на колкото е възможно повече хора, докато пандемията все още настъпва.

Приемът на първа доза от една ваксина и усилващата втора доза от друга дава гъвкавост да се използват наличните дози ваксини, вместо да се задържат ваксини, за да може хората да получат втората доза от същата ваксина, от която са получили първа доза.

Но при нито едно от клиничните изследвания в късна фаза на ваксините не са правени тестове за сравняване на дози или за ефекта от комбиниране на дози от различни ваксини, каза Стивън Еванс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Официални представители цитират ограничени доказателства от тестове, според които ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и Оксфордски университет/"АстраЗенека" дават защита срещу Ковид-19 след първата доза.

Няма дългосрочни данни обаче дали която и да е от ваксините ще осигури траен имунитет само с една доза, нито пък доколко ще е ефективна, ако втората доза бъде забавена.

Еванс казва, че в идеалния вариант "е най-безопасно и разумно" ваксините да се използват при условията, при които са проведени изпитанията с тях, но добави, че "в реалния живот това никога не се случва".

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи каза пред Си Ен Ен в петък, че в САЩ вероятно няма да забавят втората доза. "Ще продължим да правим това, което правим сега", каза той.

Учени изразиха опасения относно идеята за смесване на два различни вида ваксини. Някои експерти казват, че тъй като всяка от ваксините атакува един и същ протеин от "шипа" на вируса, всяка от тях може да работи с другата, за да обучи тялото да се бори с вируса.

"Няма буквално никакви данни. Това не е тествано или ако е тествано, няма публикувани данни", казва Джон Мур, преподавател по микробиология и имунология в медицинския колеж Уейл Корнел в Ню Йорк.

В САЩ някои представители на здравните власти обмислят да предложат по половин доза от ваксината на "Модерна" на хора на възраст от 18 г. до 55 г. В подкрепа на тази стратегия има някакви данни от клиничните тестове. Главният съветник на програмата на САЩ за ваксиниране срещу COVID-19 Монсеф Слауи каза в неделя пред тв Си Би Ес, че данни от тестовете на "Модерна" сочат, че половин доза предизвиква "идентичен имунен отговор" като по-високата доза от 100 микрограма при възрастни на и под 55 г. Той съобщи още, че правителството обсъжда този въпрос с "Модерна" и с регулаторните органи.

Някои американски учени са съгласи, но отбелязват, че тези данни не са публично достъпни.

"Много е неясно. Искам да видя тези данни", казва Ерик Топол, експерт по генетика.

Поради липсата на научни доказателства за ефекта от забавяне на втората доза от ваксината, някои експерти смятат, че е безопасно да се забави и че си струва да се опита, за да се защити по-голяма част от населението.

 

Други обаче не са сигурни.

"Просто няма данни", казва Йън Джоунс, преподавател по вирусология в университета Рединг, Великобритания.

"Въз основа на предишни изследвания, при които са комбинирани различни ваксини, комбинацията от ваксините на "АстраЗенека" и "Пфайзер" вероятно ще е безопасна", казва Хелън Флечър, преподавател по имунология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Според Топол смесването на ваксини ще е "голяма грешка" с "непредвидими резултати", включително и потенциал за неблагоприятни реакции или значителен спад в ефективността.

Някои се тревожат, че забавянето на втората доза ще даде възможност на вируса да се промени и да стане устойчив на ваксините. Слабата защита с антитела би увеличила и риска от ненормален имунен отговор, когато хората се срещнат с истинския вирус, казва Топол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай