Нямате обоняние? Изкарали сте коронавируса

Липсата на вкус започва две седмици след прекараното лечение

Нямате обоняние? Изкарали сте коронавируса | StandartNews.com

Преболедувалите коронавируса не могат да си върнат обонянието, това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на данни на лекари и учени.

Резултатите им показват, че 25% от пациените се оплакват продължително от занижено обоняние и нарушени вкусови рецептори. Това започва да се усеща две седмици след прекараното лечение. Според лекарите за нормализирането са необходимо няколко месеца, а при някои хора нарушението ще е необратимо.

Според заместник- директора на Monell Chemical Senses Center в Пенсилвания загубата на възприятия е защитна реакция на организма, защото се предполага, рецепторите на обонянието извършват своеобразно самоубийство в опит да противодействат на разпространието на вируса.

Един от оздравелите от коронавируса разказал пред журналисти, че заради загубата на обоняние преживява силен стрес. Силно е отслабнал, защото не усеща миризмата на храната и гладува. Той се страхувал да остане сам вкъщи, защото се притеснявал, че няма да усети, ако има теч на газ или ако случайно забрави да загаси цигарата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай