Ново 20: Марихуаната облекчава възпаления при ковид

Изводът е направен след серия от проучвания на канадските университети в Калгари и Летбридж

Ново 20: Марихуаната облекчава възпаления при ковид | StandartNews.com

Марихуаната би могла да облекчи значително възпаленията в тялото ни, причинени след заразяване с новия коронавирус. Изводът е направен след серия от проучвания на канадските университети в Калгари и Летбридж. Резултатите са публикувани в американския онлайн портал Aging.

Изследването предполага, че екстрактите от канабиса могат да се използват за овладяване на т.нар. цитокинова буря, която предшества синдрома на остър дихателен дистрес и често води до смърт.
В изследването били вмъкнати 23 екстракта от марихуана в изкуствени човешки тъкани, за да се разбере как ще бъдат намалени рецепторните нива на клетките, към които се придържа вирусът за разпространение на инфекцията.
Като краен резултат седем екстракта се оказали изключително ефективни, причинявайки понижение на протеините COX2, TNF, IL-6, CCL2 и други цитокини, свързани с възпаление и фиброза.
Останалите 13 екстракта от марихуаната спомогнали за овладяването на т.нар. ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ2), като по този начин намалили риска от възпаления, характерни за инфекцията с COVID-19, но също така и за други заболявания и ревматологични състояния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай