Понеделник,

Ново 20: Марихуаната облекчава възпаления при ковид

От: Стандарт -
Ново 20: Марихуаната облекчава възпаления при ковид
A
A
A

Марихуаната би могла да облекчи значително възпаленията в тялото ни, причинени след заразяване с новия коронавирус. Изводът е направен след серия от проучвания на канадските университети в Калгари и Летбридж. Резултатите са публикувани в американския онлайн портал Aging.

Изследването предполага, че екстрактите от канабиса могат да се използват за овладяване на т.нар. цитокинова буря, която предшества синдрома на остър дихателен дистрес и често води до смърт.
В изследването били вмъкнати 23 екстракта от марихуана в изкуствени човешки тъкани, за да се разбере как ще бъдат намалени рецепторните нива на клетките, към които се придържа вирусът за разпространение на инфекцията.
Като краен резултат седем екстракта се оказали изключително ефективни, причинявайки понижение на протеините COX2, TNF, IL-6, CCL2 и други цитокини, свързани с възпаление и фиброза.
Останалите 13 екстракта от марихуаната спомогнали за овладяването на т.нар. ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ2), като по този начин намалили риска от възпаления, характерни за инфекцията с COVID-19, но също така и за други заболявания и ревматологични състояния.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички