Новият щам вече е в 8 държави

Използвайте маските и стойте на разстояние, призова Ханс Клуге

Новият щам вече е в 8 държави | StandartNews.com

В осем европейски държави е идентифициран нов щам на коронавирус. Това  обяви в Туитър днес ръководителят на регионалното бюро на СЗО за Европа Ханс Клуге.

„Осем държави от европейския регион на СЗО са идентифицирали нов вариант на COVID-19 VOC-202012/01, пише той.„ За разлика от предишните щамове, този вариант изглежда се разпространява и сред по-младите възрастови групи.

Клуге призова за засилени защитни мерки, включително дистанциране и използване на защитни маски. Той припомни, че по време на ограничителните мерки е необходимо да останете в обичайния социален кръг. Освен това Клуге призова за бдителност, докато изследванията за ефектите от новия щам продължават.

На 14 декември ръководителят на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че учените в страната са идентифицирали нов вариант на коронавируса, който може да бъде свързан с бързото разпространение на COVID-19 в югоизточната част на Англия. Премиерът на кралството Борис Джонсън обяви на 19 декември, че според предварителните данни новият щам може да е със 70% по-заразен, но няма доказателства, че смъртността му е по-висока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай