Нова идея за масови тестове

Кабинетът обмисля проверка с PCR-пулове

Нова идея за масови тестове | StandartNews.com

Нова идея за масови тестове за коронавирус на хората у нас лансира топ вирусологът проф. Радка Аргирова. Идеята е по 5-10 проби едновременно да се проверяват с един PCR-тест и ако даде група даде положителен резултат, тогава повторно да се тестват хората в нея, за да се види кой конкретно е болният. Бизнесът вече го прави. Един тест струва 100 лв., с него се проверяват по 20 служители накуп и това излиза на работодателя по 5 лв. на човек. Големи вериги като „Метро” вече са заявили  готовност да проверят 2000 свои работници.

"Предложението на проф. Аргирова, която много уважавам, е много добро", коментира премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. И съобщи, че ще разговаря със здравния министър Кирил Ананиев и експертите от Националния оперативен щаб дали този вид тестове – на пулове, може да се ползва за масово местване на населението.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, зам-шеф на щаба, заяви, че PCR диагностиката е приета по цял свят за меродавна. "Когато процентът на положителните проби, които се изследват в една лаборатория е нисък, се предприема т.нар. метод на пуловете. Събираш 5 материала и когато в тях имаш положителен резултат, изследваш отделно петте, за да разбереш кой от тях е болният. Този метод на пуловете е въведен още пред Първата световна война. Така правим всяко лято, когато изследваме лаймската болест, предавана от кърлежи”, обясни Кантарджиев.  

Това е предложение, което ние приемаме, възлагаме, ползваме го. Това съм разпоредил на щаба. Ние и сега имаме добра комуникация между всички лаборатории. Добре е и бизнесът да се включи, каза Борисов. Той припомни, че е поръчал 600 PCR тестове от Еврокомисията, но се бавят, защото не са произведени. Вчера кабинетът поръча и 30 хиляди PCR тестове от Южна Корея. Сметода на пуловете - по кръстосана диагностика се надявам да успеем да овладеем разпространението на коронавируса, каза премиерът. "Този вирус има разновидности, мутации. Няма да е лесно да се справим с него. Никой не знае как този вирус ще се преобразува впоследствие. И както започнахме да си произвеждаме шлемове, маски, облекла, така ще имаме и свои PCR тестове. Именно и чрез предложеното от проф. Аргирова тестуване с пуловете ще разпространим максимум тестовете, да ни стигнат и да сме в нормите, които правят другите държави по света", каза Борисов.

"Ниската смъртност и ниската заболеваемост, адски успокоява хората. Усещането е, че това ще отмине и че това едва ли не е шега. Но цял свят знае и гледа - трябва да се спазва единственото правилно действие - спазването на дистанцията", коментира още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай