Нова атака срещу ваксината "Астра Зенека"

Да не се слага на хора над 65 години

Нова атака срещу ваксината "Астра Зенека" | StandartNews.com

Германската постоянна комисия по ваксинации в института по вирусология "Робърт Кох" препоръча ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора от 18 до 65 години, съобщиха световните информационни агенции.

Причината за препоръката е, че комисията няма данни от производителя за това каква имунна реакция предизвиква ваксината у хора над 65-годишна възраст.

"Астра Зенека" отрече в понеделник ваксината й срещу Ковид-19 да не е много ефикасна за хората над 65 години, след такива публикации в германски издания.

Германското министерство на здравеопазването посочи, че от 341 души, ваксинирани в групата над 65 години, само един се е заразил с новия коронавирус. Това означава, че препоръката на експертната комисия не се основава на статистически значими данни.

Главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио каза, че компанията има по-малко данни за възрастните от останалите производители на ваксини, защото ваксинацията им е започнала по-късно.

"И двете ваксини - както на "Астра Зенека", така и на "Пфайзер"/"Бионтех" са безопасни и осигуряват високо ниво на защита срещу COVID-19, особено срещу тежка форма на болестта", заяви Мери Рамзи, ръководител по имунизациите, след германската препоръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай