Нов щам! Мутация на омикрон проби ваксините

Вчера в Гърция са били регистрирани 3928 новозаразени с Ковид-19

Нов щам! Мутация на омикрон проби ваксините | StandartNews.com

Зловещата Ковид-вълна продължава. Нова разновидност на Омикрон е засечена в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Етнос“. Според данни на Националната организация за обществено здраве (ЕОДИ) в страната е регистриран заразен с подварианта ВА.5, предаде dariknews.bg.

Подвариантът е изолиран в един случай при генетичен анализ на 462 проби, направен в периода април – май. В момента тече проверка за историята на случая.

Разновидностите на Омикрон ВА.4 и ВА.5 бяха открити през април от южноафрикански учени. Беше установено, че те преодоляват ваксините и имунитета, придобит от инфекцията с основния вариант Омикрон. Новите разновидности на щама са по-заразни и се разпространяват бързо в САЩ и Европа.   

Вчера в Гърция са били регистрирани 3928 новозаразени с Ковид-19. Засечени са и 453 повторни заразявания. Починалите от усложнения, свързани с COVID-19 инфекцията, са 23-ма.

Гръцкото правителство съобщи, че от 1 юни до 15 септември отпада задължителното носене на маски в някои затворени и открити помещения. Маски трябва да се носят в болниците и от пътуващите с градския транспорт като автобуси, метро, тролеи, трамваи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай