Вторник,

Невролог ни ужаси! До какво може да доведе боледуването от ковид

От: Рачо Рачев -
1608
Невролог ни ужаси! До какво може да доведе боледуването от ковид
A
A
A

Този вирус не е само остра респираторна инфекция. Ковид може да порази различни органи и системи, включително централната и периферната нервни системи. В острия стадий на заболяването рискът за мозъчно-съдови инциденти е висок. Това разкри пред бТВ проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“.

„Около 6% от хоспитализираните с коронавирус пациенти развиват мозъчно-съдови инциденти, 5% - мозъчни инфаркти, 0,5% мозъчни кръвоизливи.  Голяма част от пациентите развиват т.нар. енцефалопатия, която се проявява с главоболие, обърканост, нарушение в съзнанието, замаяност. След преминаване на този остър стадий възникват други неврологични усложнения“, добави той.

Проф. Търнев допълни, че при диабетиците този риск е четири пъти по-висок.

„Не всички пациенти развиват неврологични усложнения, това е една малка част, но те трябва да бъдат проследени. След определен период трябва да се проследят лабораторни показатели. Има пациенти, които прекарват леко ковид инфекцията, но това се отразява на лабораторните изследвания и понякога правят внезапно инсулт, инфаркт, белодробна емболия заради това, че са променени коагулационните показатели“, поясни неврологът.

Той заяви, че около 65% от пациентите в остър стадий имат нарушение в обонянието и носа. „При голяма част от пациентите те се връщат в рамките на два месеца. Има и пациенти, при които остават обонятелните нарушения и са постоянни“, съобщи проф. Търнев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com