Сряда,

Не прекалявайте с подсилването на имунитета!

От: Рачо Рачев -
Не прекалявайте с подсилването на имунитета!
A
A
A

"Всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия за организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“, съобщи в интервю за БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски".

Коментарът му бе във връзка с клиничния имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19.

„Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“, подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно. "Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната сиситема не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания. Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С", обясни лекарят.

„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря, каза той.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира. Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега. Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва специалистът.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента, коментира още проф. Кюркчиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички