Не прекалявайте с подсилването на имунитета!

Безконтролното вземане на имуностимуланти и витамини не е безобидно

Не прекалявайте с подсилването на имунитета! | StandartNews.com

"Всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия за организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“, съобщи в интервю за БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски".

Коментарът му бе във връзка с клиничния имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19.

„Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“, подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно. "Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната сиситема не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания. Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С", обясни лекарят.

„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря, каза той.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира. Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега. Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва специалистът.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента, коментира още проф. Кюркчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай