Четвъртък,

Наши хирурзи откриха нова опасност след боледуване от ковид

От: Рачо Рачев -
323
Наши хирурзи откриха нова опасност след боледуване от ковид
A
A
A

"Колегите от хирургията направиха доста интересно съобщение за венозна и артериална тромбоза след ковид, което ще представлява интерес не само за България, но и за международната медицинска общественост, когато се коментират усложненията от ковид. Засега данните са от сравнително малко пациенти, но се надявам да има допълнителна информация от по-голяма група", съобщи в предаването "Пулс" по НоваНюз д-р Николай Колев, специалист по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

За усложненията и последствията от преболедуването от COVID-19 лекарят заяви, че заболяването не удря толкова тежко гастроинтестиналната система, колкото белодробната или сърдечно-съдовата.

"Проблемите са свързани предимно с лекуването, понеже българите обичат да се самолекуват и ползват медикаменти, за които са прочели някъде. При масовото използване на антибиотици, честото им смесване за кратко време, може да развие псевдомембранозен колит, което е много тежко състояние. Тежка диария, придружена с кръв, много рязко влошаване на общото състояние", отбеляза специалистът.

Д-р Колев добави, че това състояние се среща сравнително рядко, единични случаи за години, но в последно време е масово и проблемът идва точно от безразборното приемане на медикаменти, антибиотици.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com