Напрежение. Какво предупреждава СЗО

Има глобален риск от новия щам за целия свят

Напрежение. Какво предупреждава СЗО | StandartNews.com

Новият щам на коронавируса може да предизвика взрив на заболеваемостта със сериозни последици, посочват от СЗО, която публикува спешни препоръки за борба с разпространението на инфекцията, съобщава  ТАСС.

"В зависимост от тези характеристики в бъдеще може да има взрив от заболеваемост на COVID-19 със сериозни последствия. Общият глобален риск, свързан с новия щам Омикрон, се оценява като много висок"се посочва в документа, като "вероятността от потенциално разпространение на Омикрон за в бъдеще на глобално равнище е висока", предупреждава СЗО.

"Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон", отбелязва здравната агенция на ООН в документа, публикуван днес.

Световната здравна организация призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу ковид на фона на появата на варианта Омикрон.

"Необходимо е, колкото може по-бързо, да се увеличи обхвата на ваксинацията сред населението, особено на тези, които се нуждаят от ваксини на първо място, а така също и онези, които още не са ваксинирани или все още не напълно", се посочва в документа.

Вижте всички Новини от днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай