МЗ: Краят на пандемията не изглежда да е близо

Министерството на здравеопазването публикува във Фейсбук пост за новия индийски вариант

МЗ: Краят на пандемията не изглежда да е близо | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването публикува във Фейсбук пост за новия индийски вариант на Covid-19 под заглавие "Атаката на вируса и отговорът на ваксината".

Ето какво съобщиха здравните власти:

"Много държави по света са създали мащабни системи за геномно наблюдение, за да разберат как вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще продължават да бъдат идентифицирани и страните трябва да са готови да ги контролират в рамките на усилията за овладяване на пандемията. Светът знае все повече за ефективността на ваксините срещу новите варианти.

Учените от Южна Африка създадоха система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел беше да се види как вирусът мутира. Те откриха внезапни промени в мутационния модел на вируса - не единични промени, а множество промени в шипчестия протеин.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо.

Какво е решението? Ваксинирането на всички в световен мащаб е необходимо, за да се спре разпространението на вируса. Добрата новина е, че разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие", съобщават от Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай