Мутация пази К-19 и от студ

D614G - първото солидно изменение в генома на коронавируса

Мутация пази К-19 и от студ | StandartNews.com

Тайвански биолози установиха, че мутацията D614G - първото солидно изменение в генома на коронавируса в пандемията, го е защитила от дестабилизация на обвивката при ниски температури, съобщи сайтът bioRxiv.

Тази особеност на вируса може да се използва при разработването на ваксини.

Тази мутация е по-заразна именно защото благодарение на нея вирусът съществува по-продължително при температура четири градуса по Целзий.

Сега мутацията D614G е в почти всички варианти на коронавируса. Бързото му разпространение показва, че тази "печатна грешка" в РНК вероятно е полезна за него, но учените до момента не са успели да установят точния характер на ефекта й върху вируса.

Група молекулярни биолози, водена от Хсу Дани, изследовател в Института по биохимия към Тайванската академия на науките в Тайпе, намери обяснение защо мутацията D614G много бързо стана доминираща във всички региони на света.

Експериментите им показват, че оригиналната форма на S-протеина е много нестабилна при ниски температури и следователно може произволно да промени формата си, което почти не се наблюдава в присъствието на мутацията D614G

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай